New York under 1970-talet, en stad i kris och förfall. Medborgarna tar saker i egna händer, rivningstomter förvandlas till lokala trädgårdar. Folk börjar trivas, markpriser går upp, områden får nytt liv. Kanske även vi har något att lära?
Text och bild: Dan Rosenholm
Hur det började
Vi befinner oss i New York i början av 70-talet. Staden är i ekonomisk kris, polis och brandkår har dragits ner till ett minimum, medelklassen flyttar till förorterna. Ägarna låter husen förfalla, vatten och el stängs av på grund av obetalda räkningar. I vissa stadsdelar kollapsar hela byggnader i anlagda bränder, andra är så förfallna att de rivs. Ofta övergår tomter i stadens ägo på grund av obetalda skatter. Snabbt blir de hem för knarkhandel, rånare och råttor.
På initiativ av konstnären Liz Christy bestämmer sig en grupp personer att förvandla en smal ödetomt i East Village på Manhattan till en grön oas. De rensar upp, planar ut, lägger på jord och planterar. Gödsel i form av hästspillning hämtar de på närmaste polisstation.
Folkrörelse på amerikanska
Fler tar efter, det blir en rörelse som får namnet Green Guerillas. Men våldsamma är de inte alls, de enda bomber de använder är fröbomber och de enda explosioner de åstadkommer är växtexplosioner. Allt fler ödetomter i staden görs gröna, snart kan de räknas i hundratal. Staden delar ut leasingkontrakt, offentligt finansierade stödorganisationer bildas. En utmärkt idé tycker också USAs jordbruksdepartment och hjälper till att sprida företeelsen till andra städer. En mild typ av markockupation har förvandlats till folkrörelse.
Fram till 1990-talet, då nyetableringar stoppades, växte det totala antalet gemensamhetsträdgårdar inom New York till runt åttahundra. Där produceras grönsaker och honung, fåglar och insekter får plats att utvecklas, de ger skydd mot sommarhettan, producerar syre och ger människor tillgång till en grön omgivning.
Men succén bar ett frö till sin egen potentiella undergång. Områdena började återigen bli attraktiva, byggföretagen ville åt tomterna. Under ledning av den legendariske borgmästaren Giuliani började staden sälja trädgårdarnas mark, men stoppades via domstol och tack vare ett borgmästarbyte till Bloomberg. Idag finns det runt sexhundra stycken kvar. Att så många människor arbetat med och kämpat för sina trädgårdar säger mycket om vårt behov av att odla och ha grönska omkring oss även i stadsmiljö.
Välkomna in
Besöker du New York finns alla möjligheter att besöka några Community Gardens. Bästa stället är där allt började, i East Village på Manhattan. Ett område sakta på väg att bli attraktivt för stadens medelklass, fullproppat med trevliga och billiga matställen. Lättast tar man sig dit med tunnelbana, gå av på Astor Place eller Bleeker Street på gröna linjen eller Broadway-Lafayette på den orangea. Ofta är trädgårdarna öppna för allmänheten på lördag och söndag. Passa på att samtala med alla du träffar, i större delarna av USA pratar man gärna med främlingar. Några dollar i trädgårdarnas insamlingsbössorna tas tacksamt emot.