Trädgård à la Rosenholm

Romantiskt rosa

Rosa är romantikens färg framför andra. Nyanserna är många och kan vara allt från starka till ljust pastelliga. Färgen, särskilt de ljusare nyanserna, ger ett sött och milt intryck och passar in i många sammanhang. Tillsammans med ljusblått och vitt förstärks den romantiska auran runt rosa medan den får en tuffare utstrålning om den kombineras med purpur. Rosa gör sig bäst i det svaga ljus som finns i skuggan och på kvällen.

Floribundaros, Rosa ’Astrid Lindgren’

Floribundaros, Rosa ’Astrid Lindgren’

Rosa rosor är väl nästan det mest romantiska man kan använda i en trädgård. I Pastor Spaks park blommar den remonterande floribundarosen ’Astrid Lindgren’ i omgångar under sommaren och hösten. Den kan odlas upp till zon 4 och kan bli 80–100 cm hög, i de allra sydligaste delarna av Sverige i alla fall. Den är som de flesta rosor tacksam för mycket sol.

Ängssalvia, Salvia pratensis ’Evelyn’

Ängssalvia, Salvia pratensis ’Evelyn’

Ängssalvia, Salvia pratensis, ’Evelyn’ får ljuvt rosa blommor samlade i kransar runt långa ax. Blommar i juni–juli och blir runt halvmetern hög. Trivs i full sol. Halvhärdig. C/c-avstånd: 30 cm. Drömparken.

Hybridmagnolia, Magnolia × loebneri ’Leonard Messel’

Hybridmagnolia, Magnolia × loebneri ’Leonard Messel’

Hybridmagnolia, Magnolia × loebneri ’Leonard Messel’ har hjärtskärande vackra rosa och lite vridna kronblad. Den blommar på bar kvist i mitten av maj. Som alla magnolior föredrar ’Leonard Messel’ en varm och solig växtplats, men som ändå är skyddad mot allt för mycket tidig vårsol. Jorden ska vara porös, mullrik och fukthållande, men ändå väldränerad. Helst ska jorden vara åt det sura hållet och viktigast av allt: Gå eller gräv inte i jorden nära dina magnolior eftersom rötterna lätt kan skadas. ’Leonard Messel’ växer långsamt och kan med tiden bli ett litet träd på 2–4 meter. Den kan utan problem odlas upp till och med zon 3. Gustav Adolfs plan.

Höstanemon, Anemone hupehensis 'September Charm'

Höstanemon, Anemone hupehensis ‘September Charm’

Höstanemon, Anemone hupehensis, ‘September Charm’ slår ut sina ljust rosa blommor i september och är en stor tillgång för höstträdgården. Kan med tiden bredda sig och bli ganska omfångsrik om den får stå orörd. Blir ca 60 cm hög och går bra i sol–halvskugga. Halvhärdig. C/c-avstånd: 35 cm. Drömparken.

Kronklematis, Clematis macropetala, ’Markhams Pink’ och atragene-klematis Clematis ’Georg’

Kronklematis, Clematis macropetala, ’Markhams Pink’ och atragene-klematis Clematis ’Georg’

Kronklematis, Clematis macropetala, ’Markhams Pink’ med inslag av den blå atragene-klematisen C. ’Georg’. ’Markhams Pink’ blommar i maj–juni och Georg’ har den trevliga och ovanliga egenskapen att återblomma under hela vegetationsperioden. Båda är härdiga till zon 5, trivs i sol till halvskugga och kan krypa eller klättra 2–3 m. Pastor Spaks park.

Kejsarazalea, Rhododendron albrechtii

Kejsarazalea, Rhododendron albrechtii

Kejsarazalea, Rhododendron albrechtii, slår i Skolparken ut sina starkrosa blommor i början av maj, strax före eller i samband med att löven spricker ut. Den blir ungefär 1,5 meter hög och trivs i halvskuggan. Zon 4. Surjordsväxt.

Buskpion, Paeonia suffruticosa

Buskpion, Paeonia suffruticosa

Buskpion, Paeonia suffruticosa, får i början av juni stora, förföriskt vackra blommor. Det finns sorter både i olika mönster och nyanser av rosa och vitt. Buskpionen på bilden, som är ett av flera exemplar i Skolparkens blomstergård, är frösått så sortnamn saknas. Det här är en buske som utvecklas långsamt och kan ta ett tag på sig innan den börjar blomma, men den är väl värd att vänta på. Behöver näringsrik jord och solig, skyddad växtplats. Höjd 1–2 m. Zon 3.

Mörk dramatik