Som att måla en tavla, att skapa ett konstverk av form och färg, är det att kombinera perenner i sin rabatt, men med skillnaden att perennkonstverket skiftar skepnad över året. Från vårens späda knoppar som skjuter upp ur marken till en ofta överdådig blomning under ett par, tre veckor någon gång under sommarhalvåret, följd av vissnandets sorgesamma skönhet framåt höstkanten eller början av vintern. Väljer man rätt perenner fortsätter konstverket även att leva en bra bit in på det nya året med fantasifulla torra fröställningar i försynta färgtoner av silvergrått, nougat och mustigt brunt. Inklädda i frostiga lager av snö eller is kan de, om de är tillräckligt många, skapa en känsla av magiskt underland i vinterträdgården.
Hur gör man då för att rabatten ska bli vacker som en tavla under så lång tid som möjligt? Ja, sätten är som tur är många och det beror så klart på vilken stil man gillar. Men oavsett om man vill ha det klatschigt färggrant, pastelligt romantiskt, naturlikt eller funktionalistiskt sobert, finns det några riktlinjer som är bra att följa när man komponerar med perenner.
Snyggingar även som vissnade
- Röllika, Achillea
- Anisisop, Agastache foeniculum
- Astilbe,
- Röd rudbeckia, Echinacea purpurea
- Glansmiskantus, Miscanthus sinensis
- Bolltistel, Echinops sphaerocephalus
- Stäppsalvia, Salvia nemorosa
- Röd lejonsvans, Phlomis tuberosa
Med starka former och stabilt växtsätt kan perennrabatterna vara lika tjusiga på vintern som på sommaren, kanske till och med vackrare. Glansmiskantus, Miscanthus sinensis ‘Malepartus’ tillhör de allra bästa höst- och vinterväxterna. Som formkontrast i förgrunden står röd lejonsvans, Phlomis tuberosa ‘Amazone’.
Distinkta bollar av Allium ’Globemaster’ mot mandarinliljornas, Lilium, ’Mrs R.O. Backhouse’ löst uppbyggda blomstänglar bjuder på en hisnande vacker uppvisning i juni. Längre fram när den här föreställningen är över tar lägre flocknävor, som planterats mellan de andra plantorna, över huvudrollen i rabatten.
Lika behov
För det första ska man sätta växter som trivs på liknande växtplats tillsammans. Det är ingen idé att sätta sol- och torkälskande perenner ihop med dem som trivs i skugga och fukt. Resultatet av ett sådant äktenskap blir aldrig lyckat, alla kommer inte att utvecklas i sin fulla prakt och någon kan till och med tyna bort och dö. Så det absolut första som ska styra oss när vi komponerar med perenner är inte det estetiska utan växternas behov av livsmiljö i form av jord, ljus, vatten, näring och utrymme.
Färg
Det absolut enklaste sättet att få till läckra kompositioner är att begränsa sig till några få färger. Alltför många olika nyanser gör att intrycket blir oroligt i stället för vackert. Välj ut ett färgtema som du gillar och låt färgerna komma igen på flera ställen. Lime, ljusblått, vitt och silver är en träffsäker kombination som ger rabatten en fräsch aura. Gult, orange och rött ihop känns sprakande hett. Med violett, rosa och vitt skapar man klassisk bondromantik.
Ju fler kontrasterna är desto mer livfull blir rabatten medan färger som ligger nära varandra skapar harmoni och andas lugn. Det bästa är att portionera ut kontrasterna med måtta, särskilt gäller det de riktigt starka kontrasterna som mellan blått och orange eller gult och lila.
Röllikans, Achillea millefolium, många småblommor bjuder på verkningsfull kontrast i både form och färg mot färgkullans, Anthemis tinctoria, större solformade blommor. Men i röllikablommornas små mittdiskar finns färgskiftningar av samma gula färg som hos grannen. Ett knep som få de flesta kompositioner att lyfta.
En iögonfallande kombination som bygger på stark kontrast mellan såväl färg som form. Aromatisk anisisop, Agastache foeniculum, tillsammans med trädgårdssolbrud, Helenium ’Flammendes Kätchen’, vars krans av kronblad ser ut som en liten kjol runt den framträdande mittdisken.
Det riktigt sprakar om den här augustirabatten. Många exemplar av höstflox, Phlox paniculata, i olika sorter som bland annat ‘Jules Sandeau’, ‘Europa’ och ‘Eventide’ skapar imponerande masseffekt bakom praktrudbeckiornas, Rudbeckia fulgida var. speciosa ‘Goldsturm’, formsköna blommor med distinkt mörkbrun mittdisk.
Form
Färg har fått stor uppmärksamhet i trädgårdssammanhang, men fråga är om inte växternas form är ännu viktigare. Den internationellt kanske mest kända trädgårdsdesignern just nu, holländaren Piet Oudolf, har sagt att en riktigt välkomponerad perennrabatt ska vara lika vacker fotograferad i svartvitt som i färg. När färgerna är borta ser vi tydligt om formerna håller måttet. Blir det för lite variation av former känns det tråkigt och fantasilöst.
Vi är inte lika vana vid att tänka på hur former samspelar som för färger. Men det fungerar faktiskt på samma sätt. Former som är väldigt olika ger kontrasteffekter medan de som är mer lika skapar harmonier när de kombineras. När det gäller form kan man kosta på sig fler kontraster, eftersom de inte dominerar omgivningen lika mycket som färgkrockar.
Att medvetet arbeta med kontraster mellan några utvalda, återkommande former är ett bra sätt att få en livfull trädgård utan att för den skull riskera att det blir rörigt. Vertikalt mot horisontellt, hårt mot mjukt och smått mot stort ger attraktiva kompositioner oavsett om de betraktas i svartvitt eller färg.
Effektfulla formkontraster
- Smått mot stort
- Kantnepeta – jättevallmo
- Gillenia – röd rudbeckia
Hårt mot mjukt
- Riddarsporre – brudslöja
- Bolltistel – glansmiskantus
Djupblå riddarsporrar, Delphinium, mot fluffigt vita skyar av brudslöja, Gypsophila paniculata, är en romantisk kombination som når sin höjdpunkt när sommaren är som allra ljusast.
Med bolltistel, Echinops sphaerocephalus, och prydnadsgräset glansmiskantus, Miscanthus sinensis, i sin rabatt får man ett vackert form- och färgspel från sommarens grönska till höstens rosa och bruna färger. Senare under vintern står de kvar och pryder sin plats med hjälp av sina starka former.
Vertikalt mot horisontellt
- Stäppsalvia – röllika
- Anisisop – solbrud
De flata blomkorgarna hos röllika, Achillea ’Coronation Gold’, mot de distinkta spirorna hos stäppsalvia, Salvia nemorosa ‘Caradonna’. Kontrasten mellan vertikalt och horisontellt liksom mellan de starkt kontrasterande färgerna blåviolett och gult ger en kombination man knappast missar att lägga märke till.
Rosa praktbetonika, Stachys macrantha, blålila stäppsalvia, Salvia nemorosa, och löjtnantshjärtats, Lamprocapnos spectabilis, näpna dinglande små blommor ger ett ofrånkomligt romantiskt intryck i junirabatten. På samma gång är det en behaglig färgkontrast och en spännande kombination av olika blomformer.