Trädgård à la Rosenholm

Sex tips för gräsmattan – för dig som är lat

Tillhör du dem som inte tycker att livets mening är en perfekt gräsmatta? Kul, då är vi minst två. Lär mer om att arbeta mindre.

Gillar du att gå fram och tillbaka över tomten med olika maskiner som bullrar och har sig? Göra av med massor av pengar och besvär på gödsel, toppdressing, motordrivna makapärer och annat onödigt? Slita håret i förtvivlan över att mossan inte försvinner och att krocketklotet letar sig fram sin egen väg? Slappna av, du kan ändå inte vinna över naturen. Lär dig istället hur du undviker onödigt arbete och gör som oss andra latmaskar, bjud grannarna på grillat på uteplatsen, ät lunch under ett blommande träd, lek med barnen, sola, dåsa i hängmattan, läs en bok.

Istället för en perfekt gräsmatta, sommarlunch med familjen. Valet är lätt.

Istället för en perfekt gräsmatta, sommarlunch med familjen. Valet är lätt.

Tips 1 – Vad göra med mossan i mattan?

Ja, men vad är det som är så förfärligt med mossa? Tänk så vackert grön den är, till och med på vintern. Den är mjuk att gå på och behöver inte klippas, kan det var bättre? Visst, den tål nötning sämre än gräs, det är sant. Å andra sidan ersätts mossa snabbt av grönt gräs och tramptåliga örter när den nötts ner.

Visst finns det fördelar med mossa i gräsmattan, inte minst gröna vintrar. Se så grönt och fint det är en januaridag i Mälardalen.

Visst finns det fördelar med mossa i gräsmattan, inte minst gröna vintrar. Se så grönt och fint det är en januaridag i Mälardalen.

Mossa uppstår i gräsmattor främst i skugga och där gräset inte orkar konkurrera för att näringsinnehållet i marken är lågt. De föråldrade standardmetoderna att ta bort den är kalkning, och mossrivare. Båda är högst tvivelaktiga.

Med mossor förhåller det sig som så att de anpassar sig rätt väl till olika pH-värden, så kalkning hjälper knappast. Mossrivare riskerar att göra ont värre. Efter en session med en dylik maskin har mossan finfördelats. Eftersom den tillhör de växter som förökar sig vegetativt från enstaka celler sprider den sig villigt över alla bruna skadade ytor som öppnat sig. Njut istället av dess skönhet. Om du ändå vill minska på den, fortsätt till nästa tips om att gödsla.

Mossrivare är ingen höjdare, ger massor av arbete och bruna fläckar som snart ändå är täckta av ny mossa.

Mossrivare är ingen höjdare, ger massor av arbete och bruna fläckar som snart ändå är täckta av ny mossa.

Tips 2 – Ska gräset gödslas?

Helst inte, men det kan behövas ibland när jorden är mager och gräset knappt växer. Växtnäring är dessutom det enda som riktigt hjälper mot mossor, gräset tar över. Använd gräsmattegödsel, det innehåller mycket kväve som sätter fart på tillväxten och gör gräset mörkare grönt. Sprids ut på våren efter att det börjat växa, gärna i samband med regn. Följ instruktionen på förpackningen, hellre för lite än för mycket, efter sisådär tre eller fyra veckor börjar resultatet synas tydligt. Växer det fortfarande för skralt gör om det en gång till, men var försiktig annars riskerar du att tillbringa resten av sommaren bakom en bullrande och osande gräsklippare. Gödsla aldrig sent på säsongen, endast fram till första halvan av juli, annars påverkas övervintringsförmågan negativt.

Oj då, här verkar det ha blivit för mycket. Av gräsmattegödsel alltså. Vill man slippa klippa, och klippa, och klippa, ska man undvika att ge för mycket näring.

Oj då, här verkar det ha blivit för mycket. Av gräsmattegödsel alltså. Vill man slippa klippa, och klippa, och klippa, ska man undvika att ge för mycket näring.

Tips 3 – Toppdressing då?

Att topdressa består av att sprida ut material ovanpå gräsmattan. Det finns specialgjorda prylar och medel för det. Glöm dem – de är dyra och dåliga.

Toppdressa gör man av främst två skäl, för att ta bort ojämnheter i gräsmattan och göra jorden mer genomsläpplig. Om du har de problemen och tycker det är värt besväret gör som följer.

Kör hem ett släpvagnslass med fint grus, ungefär 0–6 mm. Observera, inte sandlådesand, då blir jorden kompaktare – det kan bli rena betongen. Kör ut med skottkärra, blanda eventuellt in en näve  gräsmattegödsel, och släng ut med spade. Lägg extra tjockt där det är gropigt. Kratta ut så att det blir så jämnt som möjligt. Klart. Jobbet bör göras tidigt på säsongen så att gräset hinner växa över gruset.

Nej, nej, nej, så här kan man inte toppdressa gräsmattan.

Nej, nej, nej, så här kan man inte toppdressa gräsmattan.

Nej, nej, nej, så här kan man inte toppdressa gräsmattan. Det är alldeles för ojämnt och dåligt krattat. Och det får inte vara så tjockt att man sjunker igenom, det räcker faktiskt med en lagertjocklek på under 1 centimeter! Om jag inte ser fel är materialet också alldeles för finkorningt, det är ju badstrandssand. Oj, förlåt, jag blandade ihop, bilden är av min dotter Louise väl inpackad på en badstrand.

Tips 4 – Klippa, hur kort och hur ofta?
Klipper du sällan måste gräset tillåtas vara lite högre. Tar man för mycket på en gång följer tillväxtpunkterna med och mattan blir snabbt gul. På bilden syns skribenten.

Klipper du sällan måste gräset tillåtas vara lite högre. Tar man för mycket på en gång följer tillväxtpunkterna med och mattan blir snabbt gul.

Det finns en bra tumregel som säger att man bara ska klippa en tredjedel av höjden varje gång. Anledningen är enkel, om grässtråna klipps för korta dör tillväxtpunkterna. Hur ofta ska det göras? Det beror på hur snabbt det växer och hur noggrann man är. Den som vill ha en kort golfgreen hemma får gå runt med gräsklipparen flera gånger i veckan. Usch vad jobbigt. Bättre är att tillåta mattan att vara lite högre och klippa mer sällan.

Tips 5 – Att vattna eller inte vattna?

Beror på hur man bor, tycke och smak. Gräs tål massor av torka, det blir brunt men gror igen så fort det regnar rikligt. Under större delen av säsongen behövs ingen vattning alls. Under de ofta torra, heta veckorna i mitten av juli finns två sätt att förhålla sig.

Att låta gräset vara och vänta på regnet är lättsammast. Den sönderbrända mattan ser förfärlig ut. Men lugn, den kommer tillbaka. Alternativet är att vattna någon enstaka gång men då ska det vara rikligt, med stark betoning på ordet rikligt. Vill du ha en grön gräsmatta under högsommartorkan ska vattenspridaren stå på i timtal så att det blir plaskvått. Gör det antingen på morgonen eller kvällen, inte mitt på dagen. Vill man inte kosta på det eller om det råder vattningsförbud, låt bli helt och hållet. Mellantinget, att vattna lagom mycket, är det allra sämsta.

Enklast sättet att vattna är att lägga fram slangen till barnen och deras vänner, Då blir allt genomblött utan ansträngning.

Enklast sättet att vattna är att lägga fram slangen till barnen och deras vänner, Då blir allt genomblött utan ansträngning.

Tips 6 – Den som inte lyder råd är vis!

Så i sammanfattning. Om någon ger er förnumstiga råd om hur gräsmattan ska bli grönare, följ dem inte. Använd istället sunt förnuft. Köp inte dyr toppdressing. Gödsla bara om den växer alldeles för uselt. Kalka inte. Vattna sällan men mycket, eller låt bli helt och hållet. Klipp inte för kort. Använd aldrig mossrivare. Lukta istället på blommorna, gå i skogen, ät gott, läs fler böcker. Och framförallt allt, umgås mer med barn, släkt och vänner.

Mer om enklare trädgårdsskötsel finns i Trädgårdshandbok för lata. Nu fick jag med lite reklam också.

Gräs är till för att användas, till exempel för barn att leka på.

Gräs är till för att användas, till exempel för barn att leka på.

 

Tagged on: ,