Trädgård à la Rosenholm

Rosor och Krantz i Wij trädgårdar

Rosenträdgården i Wij

Rosenträdgården i Wij

Rosenträdgården i Wij trädgårdar

Rosenträdgården i Wij

Till över 2 meters djup grävde de när Rosenträdgården i Wij trädgårdar skulle anläggas. Ockelbo ligger i zon 5, samma som till exempel Örnsköldsvik eller de tuffaste områdena på Småländska höglandet.  För de flesta, alla oss vanliga människor, är det näst intill omöjligt att få rosor att växa i sånt klimat. Knepet är dränering, rosor vill ha torrt om fötterna när det blir vinter, men ändå närings- och mullrik jord. Och så att utnyttja den värme som finns.

Lars Krantz berättarom Rosenträdgården i Wij trädgårdar

Lars Krantz berättar om Wijs rosenträdgård

Rosenträdgården i Wij trädgårdar

Rosenträdgården i Wij trädgårdar

Rosenträdgården är uppbyggd som en skål, designmässigt snyggt men där skapas dessutom en skyddad, varm miljö. De djupt nedgrävda och kraftiga rabattkanterna av järn bidrar till att marken värms upp när vårsolen tittar fram och gör att växtsäsongen förlängs. Men den finessen var mest tur, egentligen valdes de grova järnkonstruktionerna av designskäl och för att avgränsa myllan i rabatterna mot gångarnas grus.

Rosplantering med Lars Krantz på Wij trädgårdar

Rosplantering med Lars Krantz på Wij trädgårdar

Mossrosen 'William Lobb', en av alla rosenskönheter i Wij trädgårdar

Mossrosen ‘William Lobb’, en av alla rosenskönheter i Wij trädgårdar

Just denna dag höll Lars Krantz ett extranummer, han visade praktiskt hur man planterar en ros. Att förbereda jorden är viktigast, vilket han alltid påpekar när man har det stora nöjet att lyssna till hans kunskap. I korthet. Gräv djupt. Blanda hälften jord, hälften (väldoftande) komposterad kogödsel. Blöt jordklumpen (eller rötterna) rejält, plantera med förädlingsklumpen ungefär 8 cm under ytan. Trampa fast rotsystemet med storstövlarna, ja just det, trampa ihop jorden (det enda rådet jag personligen har svårt för). Vattna, naturligtvis.

Kraftfulla sensommarperenner i Skogens trädgård, Wij

Kraftfulla sensommarperenner i Skogens trädgård, Wij

Myren i Skogens trädgård, Wij Wijträdgårdar

Myren i Skogens trädgård, Wij

Skogens trädgård

Likt mycket av det Ulf Nordfjell utformat är Skogens trädgård på Wij en stilisering av verkligheten, Gästriklands oordnade natur och storskog har av Nordfjell getts form och struktur. I mitten av en korn-och vallåker gestaltas den norrländska skogsbygdens olika delar: myren med tuvull och hjortron, tjärnen med björnmossa och näckrosor, skogsbrynet, björkdungen, det rinnande vattnet och klapperstensfältet. Rummen har på hans typiska sätt byggts upp av knuttimmer istället för med tegel och puts som i södra Europa.

Tjärnen i Skogens trädgård. Wij

Tjärnen i Skogens trädgård. Wij

Trädgårdar och pelargoner
Pelargoner, Wij trädgårdar

Pelargoner, Wij trädgårdar

Doftpelargonen Dr. Westerlund (Rosengeranium, Pelargonium 'Graveolens') här för en gångs skull i blom.

Doftpelargonen Dr. Westerlund, Pelargonium ‘Graveolens’, i blom.

Och så finns det ytterligare fem visningsträdgårdar, köksträdgården, örtagården, landskapsparken, skuggträdgården och studenternas trädgård. För tillfället gällde det dessutom pelargoner på flera ställen i Wij, både blommande och doftande.

Läs förresten mer om Wij trädgårdar i artikeln När staden kom till landet – Wij trädgårdar.