Trädgård à la Rosenholm

The Quarry − stenbrott med blomsterträdgård

The Dingle i parken Quarry i Shrewsbury, Shropshire.

The Dingle i parken the Quarry i Shrewsbury, Shropshire.

Old market hall på torget the Square i Shrewsbury, Shropshire, England.

Old market hall på torget the Square i Shrewsbury, Shropshire, England.

The Quarry, stenbrottet, är namnet den bär, och det är just precis vad som funnits här. Sedan 1719 är det en stadspark, en stor sådan på hela tolv hektar. Staden heter Shrewsbury, vars kärna är på tre sidor omsluten av en meander av floden Severn. Vi befinner oss i västra delen av England, i landskapet Shropshire, till Wales är inte sträckan lång. I Shrewsbury står gamla och historiska byggnader i mängder och här föddes en av världshistoriens stora berömdheter, Charles Darwin. Ungefär en timme bort med bil, i riktning mot Birmingham, finns den anläggning där David Austin senior och junior skapar nya rosor, världsberömda i samma ögonblick de namnsätts.

Utsikt över floden Severn, delar av the Quarry och staden Shrewsbury.

Utsikt över floden Severn, delar av the Quarry och staden Shrewsbury.

Besöksrosariet hos världens främste rosförädlare David Austin i Albrighton mellan Shrewsbury och Birmingham.

Besöksrosariet hos världens främste rosförädlare David Austin i Albrighton mellan Shrewsbury och Birmingham.

På vägen mellan Shrewsbury och David Austin kan den som vill passera industrialismens vagga, orten Ironbridge. Där dyker rosen ‘Abraham Darby’ upp, en av David Austins mest kända sorter. I verkligheten var Abraham Darby inte bara en person utan tre, far, son och barnbarn. Alla tillhörde de kväkarna, en religiös och pacifistisk rörelse, tidiga motståndare mot slaveriet. Den första i ordningen införde koks istället för träkol för att smälta järn i masugn. Kvaliteten blev överlägsen och kvarvarande engelska skogar räddades. Abraham Darby II vidareutvecklade ångmaskinen. Den tredje i kedjan såg till att världens första gjutjärnsbro, Iron Bridge, kom till stånd. Invigningen ägde rum 1781, den franska revolutionens årtionde. Orten hette Coalbrookdale men bytte sedermera namn till Ironbridge.

Industrialismens vagga, gjutjärnsbron Iron Bridge över Severn invigd 1781.

Industrialismens vagga, gjutjärnsbron Iron Bridge över Severn invigd 1781.

The Dingle i parken Quarry i Shrewsbury, Shropshire.

The Dingle i parken the Quarry i Shrewsbury, Shropshire.

Fontänen i parken the Dingle, Shrewsbury, Shropshire, England.

Fontänen i parken the Dingle, Shrewsbury, Shropshire, England.

The Dingle heter den centrala delen av the Quarry. Dess blomsterträdgård tillhör de få som både är formalistisk och årligen återskapas av färgglada ettåringar. Mer otidsenligt kan det knappast bli, och vi gläder oss. The Dingle ligger i en sänka, på utländska kallad sunken garden. I kanten av parkens formella dammar finns en staty av nymfen Sabrina. Enligt en åldrig myt drunknade hon i floden Severn. En nymf är en kvinnlig naturvarelse med härstamning från den grekiska mytologin. Den moderna parkutformningen tillskrivs Percy Thrower, en av Englands trädgårdskändisar, parkchef där under nästan tre decennier. Världens äldsta trädgårdsevenemang, Shrewsbury Flower Show, hålls i parken.

Staty av nymfen Sabrina vid dammen i parken the Dingle, Shrewsbury.

Staty av nymfen Sabrina vid dammen i parken the Dingle, Shrewsbury.

Formell damm i kanten av the Dingle, Shrewsbury.

Formell damm i kanten av the Dingle, Shrewsbury.