Trädgård à la Rosenholm

Lucca och tre toskanska villor

En av de, för svenskar, mindre välbekanta städerna i Toscana är Lucca. Staden är känd sedan Julius Caesar där förnyade sitt avtal med Crassus och Pompejus, det första triumviratet, innan de återigen fortsatte med att lura och slå ihjäl varandra. Det skedde 56 år innan vår tideräknings början. År 1408 höll katolska kyrkan möte i Lucca för att lösa tvisten med två påvar, ni vet en i Avignon och en i Rom. Generellt en historiskt viktig och stark stad som tillsammans med Venedig var de enda två stadsstater som lyckades bestå som självständiga republiker.

Piazza dell'Anfiteatro, Lucca

Piazza dell’Anfiteatro, Lucca

Stadsmuren runt Lucca, Toscana, från utsidan.

Stadsmuren runt Lucca, Toscana, från utsidan.

Utmärkande för Lucca är den välbevarade stadsmuren som tidigt omvandlats till ett gång- och cykelstråk med parker och lekparker där murens bredd tillåter. Strax innanför ligger den botaniska trädgården, Orto Botanico Comunale di Lucca, från 1820. Mycket speciell är också det stora, strålande vackra, ovala torget, Piazza dell’Anfiteatro, som finns där romarrikets amfiteater låg. Marken ligger fortfarande tre meter under omgivande gator. Variationerna i hushöjd, lägg märke till dem, jag tror att det är de som skapar den nästan magiska känslan. I kombination med den runda formen.

Orto Botanico Comunale di Lucca sedd från stadsmuren

Orto Botanico Comunale di Lucca sedd från stadsmuren

Runt Luccas omgivande kullar ligger de palatsliknande herrgårdar som på italienska kallas för villa. För att uppföra dem behövdes pengar i överflöd. Rikedomen genererades av handel, inte minst med silke. De är produkter av snarast orimlig rikedom och makt.

Villa Grabau

Sannolikt byggd på grunden av en tidigare byggnad i början av 1400-talet. Ståtlig uppfart, ett parklandskap med stora träd av många olika arter, en typisk italiensk del med citroner i krukor, en utomhusteater, ett orangeri. Den som vill kan hyra hus inom området, det finns tre.

Villa Grabau med pampasgräs, Cortaderia selloana, i förgrunden.

Villa Grabau med pampasgräs, Cortaderia selloana, i förgrunden.

Den översta delen av trädgården har typiskt italiensk karaktär. Ungefär 70 krukade citroner inringar två gräsmattor. Krukorna är från 1700- och 1800-talen. På dem står antingen inskriptionen E. C., vilket står för Enrico Cittadella, vilket var en person i ägarfamiljen, eller ett familjevapen.

Sjuttio citroner i antika krukor, Villa Grabau, Toscan

Sjuttio citroner i antika krukor, Villa Grabau, Toscana

Längre upp mot berget står en fontän, med naturligt tryck året om, inramad av en böljande hög häckvägg. Den figur, av det groteska slaget,  som tidigare fanns vid fontänen har avlägsnats, den blev helt enkelt förstörd av det kraftiga vattenflödet.

Fontän med naturligt vattentryck i italienska trädgården på Villa Grabau.

Fontän med naturligt vattentryck i italienska trädgården på Villa Grabau.

Satyr i brons som fontän av Pietro Tacca (1577-1640). Italienska trädgården Villa grabau, Toscana.

Satyr i brons som fontän av Pietro Tacca (1577-1640). Italienska trädgården Villa grabau.

Orangeriet, på italienska kallas det Limonaia, är från 1600-talet och har en alldeles speciell atmosfär av rymd och används, som nästan alla andra liknande herrgårdar för bröllopsmiddagar.

Vad används egentligen orangerier annars till? Enkelt. I den här delen av Italien är de viktigaste citrusfrukterna inte härdiga och måste därför tas in över vintern. Det är just därför de står i krukor över sommaren.

Limonaia, Villa Grabau, Toscana

Limonaia, Villa Grabau, Toscana

Arrangemang i Villa Grabaus orangeri

Arrangemang i Villa Grabaus orangeri

Strax invid huvudbyggnaden finns en utomhusteater, Teatro di Verzura, uppbyggd av buxbomshäckar, Sannolikt har den inspirerats av Villa Reale di Marlias motsvarighet som inte ligger allt för långt därifrån. Här spelas teater och konserter, och säkert används den till olika arrangemang vid bröllop.

Teatro di Verzura, Villa Grabau, Toscana

Teatro di Verzura, Villa Grabau, Toscana

Ett tips. Den nuvarande sajten för Villa Grabau är inte speciellt fyllig utan består mest av bröllopsreklam. Titta istället på den gamla, old.villagrabau.it/eng, där finns historik, beskrivningar och växtlistor.

Villa Oliva
Villa Oliva, Lucca, Toscana

Villa Oliva, Lucca, Toscana

I närheten av Villa Grabau ligger Villa Oliva som uppfördes runt sekelskiftet 1500 men har rötter ytterligare ett halvt millennium tillbaka. Fem hektar trädgård i tre nivåer, helt innesluten bakom en mur.

Cascatelle , Villa Oliva, Toscana

Cascatelle , Villa Oliva, Toscana

Putti på sjöhäst, Cascatelle , Villa Oliva, Toscana

Putti på sjöhäst, Cascatelle , Villa Oliva, Toscana

Likt många andra typiska toskanska herrgårdar flödar vattnet från bergen ovanför. Av det blir fontäner, dammar, pooler och mystiska vattenfall. I villa Oliva är vattenfallet Cascatelle det sannolikt mest avbildade.

Putti av typen barnänglar, ridande på sjöhästar, med sitt ursprung i antiken används på flera ställen i parken. Nästan allt kulturellt från romarrikets och de gamla grekernas tid återkom under renässansen och har därifrån förts ända in i nutid. Keruber, med ursprung i bibeln, är förresten en annan, felaktig, beteckning på barnänglarna.

Il grottesco, Villa Oliva, Toscana

Il grottesco, Villa Oliva, Toscana

Il grottesco sedd från Villa Oliva

Il grottesco sedd från Villa Oliva

Grotto är det namn som jag, på svengelska, brukar använda för den typ av artificiella grottor som skapades under renässansen och sedan blev en del av engelsk trädgårdskultur. Ungefär som en vanlig grotta fast överdriven och gärna med en botten av vatten. I Villa Oliva finns den mitt emot huset i form av Il grottesco. Även namnet La grotticina används. Kärt barn  har många namn.

Citrontörne, Citrus trifoliata, en taggig skönhet, den härdigaste citrus-växten. Villa Oliva.

Citrontörne, Citrus trifoliata, en taggig skönhet, den härdigaste citrus-växten. Villa Oliva.

Tagged on: , ,