Trädgård à la Rosenholm

BLOMMANDE TRÄD

Längtar du efter överdådig blomning i trädgården? Varför inte satsa på några läckert blommande buskar och träd? Det är inte alls bara perenner och ettåringar som kan bjuda på enastående blomning, det kan många vedartade växter minst lika bra. Dessutom har flera av dem ett växtsätt som är vackert hela året, från vårens skira lövsprickning över blomningen till lövfällningen och vinterns kala grenar.

Njut av livet. Tänk dig att sitta under ett tak av rosa körsbärsblom på våren och titta rakt upp i skira blommors svalg. Eller att möta kupade magnoliablommor i perfekt ögonhöjd längs entrégången upp mot huset. Det är såna extra dimensioner som blommande buskar och träd kan ge. En annan fördel jämfört med perenner är att skötseln faktiskt blir något mindre: inget torrt ris som ska klippas ner varje år eller ogräs som tar över rabatterna. De flesta behöver just ingen beskärning förutom att ta bort döda eller fula grenar. Viktigast är att se till att det finns tillräckligt med näring och vatten under etableringsfasen, sedan kan man njuta av blomningen år efter år. Välj mellan buskar och träd som alla stoltserar med blommor utöver det vanliga och dessutom ofta är attraktiva även när de inte blommar.

Genom att välja buskar som slår ut vid olika tidpunkter får du blomning mest hela sommarhalvåret. Med till exempel magnolia, prydnadskörsbär, azaleor och buskpion blommar det från tidig vår till en bra bit in i juni. Låt blomsterkornell, perukbuske och någon sen hortensia avlösa, då får du tjusigt till långt in på hösten.

Northern lights-azaleor tål kyla, doftar och har vibrerande färger.

Northern lights-azaleor tål kyla, doftar och har vibrerande färger.

Många tror azaleor är känsliga, kanske för att de ser spröda ut. Tvärtom är de härdiga och lättskötta. Från vinterkalla Minnesota kommer northern lights-azaleor som hybridiserats för att tåla extra mycket kyla, dofta och få vibrerande färger. Får dessutom sprakande bladfärger på hösten. Finns i många sorter, alla härdiga en bra bit upp i Norrland, blir med tiden kring två meter höga. Blommar under senvåren och försommaren, gillar sol och trivs i vanlig trädgårdsjord som gärna ska vara humusrik och hålla fukt.

Vipphortensia, Hydrangea paniculata

Vipphortensia, Hydrangea paniculata ‘Pink Diamond’ tillsammans med flikbladig japansk lönn, Acer palmatum ‘Garnet’.

Vipphortensia, Hydrangea paniculata, är något för er som vill ha blomning från sensommaren och långt in i hösten. Vill stå ganska soligt i närings- och mullrik jord och likt alla hortensior ha god och jämn tillgång på vatten, det vetenskapliga namnet Hydrangea syftar på dess vattentörst. Bekärs hårt tidig vår för att blomma bättre. Härdig till Mälardalsområdet, delvis sortberoende. På bilden hemifrån Laila Lindström på Lidingö kamperar sorten ‘Pink Diamond’ tillsammans med en höstfärgad flikbladig japansk lönn, Acer palmatum ‘Garnet’. Längre norrut är syrenhortensia, H. paniculata ‘Grandiflora’ ett alternativ, härdig i till exempel Dalarna och långt upp efter Norrlandskusten.

Våralpros Rhododendron x praecox.

Våralpros Rhododendron × praecox

En klassisk rododendron med extremt tidig blomning, ibland innan snön försvunnit, är våralpros Rhododendron × praecox. Hör främst hemma i skyddade lägen i sydligaste Sverige, längre norrut fryser blommorna lätt bort. Också tidig men härdig i Mellansverige är dauricum-alpros, finns i sorter som ‘April Rose’ och ‘April Snow’. Både tidig och härdig upp i Västerbottens kustland är minusalpros ‘PJM Elite’.

Perukbuske, Cotinus coggygria

Perukbuske, Cotinus coggygria

Blommorna är inte den största attraktionen hos perukbuske, Cotinus coggygria, utan de utblommade fröställningarna, perukerna, i kombination med läckra blad – vanligen i mörka nyanser av purpur och rött. Ska stå soligt och varmt för att bilda peruk. Härdig i goda lägen runt Mälaren. Blir i Skåne upp till 2–2,5 meter hög och yvig, i Mellansverige mindre på grund av årlig nedfrysning. Ska beskäras ganska hårt för att ge fräscha skott. Ger extra vackra bladfärger på hösten. I bakgrunden syns japanska lönnar i matchande färgskala.

Ungersk syren, Syringa josikaea

Ungersk syren, Syringa josikaea ‘Oden’

Ungersk syren, Syringa josikaea, är ett anspråkslöst buskträd för den som bor långt upp i Norrland. Blir 2–4 meter hög beroende på sort och blommar i juni. Den långsamväxande sorten ‘Oden’, på bilden, är selekterad i Odensala utanför Östersund och härdig upp till Lappland. Den vita sorten ‘Holger’, är mer storvuxen, blir 3–4 meter hög, och något mindre härdig.

Rosenhagtorn, Crataegus × media 'Paul's Scarlet'

Rosenhagtorn, Crataegus × media ‘Paul’s Scarlet’

Underskatta inte skönhetsvärdet hos rosenhagtorn, Crataegus × media ‘Paul’s Scarlet’. Blommar inte bara vackert en bra bit upp efter Norrlandskusten utan är långt ifrån ovanlig i engelska trädgårdar. Växer snyggt med kompakt krona, speciellt om man själv ser till att stamma upp den på lagom höjd genom att skära bort låga grenar. Har lång blomningstid under försommaren även när solen steker. Lättodlad, men ska likt många andra träd och buskar vattnas rejält under etableringen. Höjd 4–7 meter. Sol eller halvskugga. Zon 5.

Honungsros, Rosa 'Lykkefund'

Honungsros, Rosa ‘Lykkefund’

Ett något fuskigt men alldeles utmärkt sätt att skapa ett blommande träd är att släppa upp en klängande ros i det. En av de mest passande är honungsrosen ‘Lykkefund’. Det är en ganska kraftigväxande klättrare som är i stort sett taggfri och passar utmärkt i träd, på pergolor, spaljéer, portaler och väggar. Den blommar i nästan ofattbar mängd under flera veckor mitt i sommaren med ljuvligt doftande, vitgula blommor. Växer i sol–halvskugga, men det ligger i växtens natur att den gör allt för att klättra och leta upp ljuset alldeles på egen hand. Kan bli minst 5 meter hög. Härdig utan problem till zon 4, möjligen också 5. Fylld honungsros ‘Hybrida’ är ett ännu mer starkväxande och härdigt alternativ, dock inte taggfri.

Koreansk blomsterkornell, Cornus 'Satomi'

Koreansk blomsterkornell, Cornus ‘Satomi’

Ett exceptionellt vackert träd är koreansk blomsterkornell, Cornus kousa, då det i juni översköljs av vita eller rosavita högblad runt blommorna. Blomvillig och med lång blomningstid, men kommer inte igång förrän plantan blivit äldre. Sorten på bilden, från Billbäcks plantskolas visningsträdgård en bit utanför Norrköping, heter ‘Satomi’ men det finns många andra att välja på i vitt och rosa. Växer långsamt och blir inte mer än 3–5 meter hög. Trivs bäst i sol–halvskugga i näringsrik jord på skyddad växtplats och är härdig till i alla fall zon 2. Den kinesiska blomsterkornellen C. kousa var. chinensis är snarlik. Bor man något kallare kan man välja den lika vackra hybridblomsterkornellen C. ‘Eddie’s White Wonder’, som klarar sig bra i zon 3.

Alpgullregn, Laburnum alpinum

Alpgullregn, Laburnum alpinum

Det är inte bara de hängande blomklasarna som är tjusiga på alpgullregn, Laburnum alpinum, utan hela det upprättstående växtsättet och de fräscha bladen. Man ska ta hänsyn till att den är giftig, speciellt eftersom fröbaljorna ger intryck av att vara ätliga. Doftande blommor under sen vår och försommar. Vill ha mycket sol och gärna stå i söderläge för att blomma riktigt rikligt, annars är den lättodlad. Förekommer som förvildad i Syd- och Mellansverige. Höjd 4–5 meter. Zon 5. Bor man lite längre söderut kan man odla hybridgullregn Laburnum × watereri som ger marginellt med fröbaljor utan frön.

Skogslind, Tilia cordata

Skogslind, Tilia cordata

Skogslind, Tilia cordata, är det inhemska träd som blommar sist under säsongen. Blomningen börjar i mitten av juli i södra Sverige och under augusti i Mellannorrland. Lindblommornas ljuvliga doft sprider sig långt över omgivningen. Den är insektspollinderad, inte minst lockas bin som kan fullständigt invadera lindar under blomningstiden. Bäst av allt är att skogslindar är härdiga, de överlever och mår alldeles prima även i zon 5. Det är inget litet träd, det blir över 20 meter högt, men om man planterar ett ungt exemplar nu får det bli till glädje, eller problem, för kommande generationer. Vill man ha ett mindre träd finns sorten ‘Rancho’ som växer långsammare och blir endast 10–12 meter hög.

Näsduksträdet Davidia involucrata var. vilmoriniana

Näsduksträd, Davidia involucrata var. vilmoriniana

En säregen blomning som inte liknar något annat har det ganska ovanliga näsduksträdet Davidia involucrata var. vilmoriniana. Det är de stora högbladen runt blommorna som hänger likt vita näsdukar när det blommar under försommaren. Ta chansen och plantera ett näsduksträd, det klarar sig i goda lägen kring Mälardalen. Tar lång tid på sig för att börja blomma. Men man ska inte ha bråttom i trädgården och, ja ni vet, den som väntar på något gott. Vill helst ha mullrik djup jord med jämn tillgång på fukt och skyddad växtplats i halvskugga. Anses bli 8–12 meter högt, men kan bli ännu högre på gamla dagar. Zon 2.

Paradisbuske, Kolkwitzia amabilis

Paradisbuske, Kolkwitzia amabilis

Själva det svenska namnet paradisbuske, Kolkwitzia amabilis, är talande. Blommar gör den med ett överflöd som få andra buskar kan överträffa. Upptäcktes så sent som 1901 i Kina, blommade på Wisley utanför London för första gången i Europa 1910. Släktet Kolkwitzia innehåller bara en enda art, den vi kallar paradisbuske. Tycker man att den blir spretig kan man med fördel stamma upp genom att ta bort de nedersta grenarna. Doftar inte. Blommar ganska tidigt på sommaren och kan hålla på upp till en månad. Lättodlad och ganska tålig. Gillar sol. Höjd 2–4 meter. Zon 5.

Vidjehortensia, Hydrangea arborescens 'Annabelle'

Vidjehortensia, Hydrangea arborescens ‘Annabelle’

De är nästan som vackrast medan de är limegröna, blommorna på vidjehortensia, Hydrangea arborescens ‘Annabelle’. Lite senare på säsongen blir färgen nästan helt vit. Vill ha mullrik och näringsrik jord och god tillgång på vatten, vilket släktnamnet Hydrangea antyder. Men likt många andra buskar och perenner ogillar de att växa där vatten blir stående i marken, speciellt över vintern. Tål ganska soliga lägen där den blommar bra om markförhållandena är de rätta, men halvskugga är också helt okej. Plantera minimum tre stycken tillsammans, då gör de intryck. Blir 1–2 meter hög. Blommar i juli–augusti. Klarar minst zon 4 under rätta förhållanden. Bild från Billbäcks plantskola utanför Norrköping.

Magnolia – vårens drottning