Trädgård à la Rosenholm

Skärm- eller fjärilslavendel, det är frågan?

Det blir nästan alltid krångligt med artbestämning, inte minst när man är på en ort någon annanstans med okända växter. Den här buskartade växten lever mellan stenblocken i bergen kring byn där jag befinner mig, men ni känner säkert också igen den från växtbutikerna.

Skärmlavendel, Lavandula stoechas

Skärmlavendel, Lavandula stoechas

Skärmlavendel, Lavandula stoechas, skulle jag vilja klassa den som, en riktig snygging som på hemmaplan används i krukor för att ge Medelhavsstämning sommartid, fast då ofta i form av förädlade sorter. Den är betydligt känsligare än den vanliga lavendel som vi är vana med, Lavandula angustifolia, vilken till och med klarar sig en bra bit upp i Norrland. Möjligen skulle det istället kunna vara fjärilslavendel, Lavandula pedunculata, de är rätt lätta att blanda ihop det vet jag sedan tidigare. Å den andra sidan är de så nära släkt att de ibland betraktas som samma art. Då får fjärilslavendeln beteckningen Lavandula stoechas ssp. pedunculata.

Dvärgcistros, Cistus salviifolius

Dvärgcistros, Cistus salviifolius

Nu snöade jag in riktigt rejält på ämnet. Bättre är att visa upp en skönhet till, dvärgcistros, Cistus salviifolius. Den växer på samma ställen som skärmlavendel och sammetscistros, är mindre till växten än den sistnämnda släktingen, vilket det svenska namnet också säger. Det vetenskapliga namnet är talande, artbeteckningen betyder helt enkelt att bladen är salvialiknande. Det var den insikten jag använde för identifiering.