Trädgård à la Rosenholm

Sammetscistros

Trädgårdsintresse övergår inte sällan till ett allmänt botaniskt intresse.

Längs bergssidorna invid den lilla by i Sydfrankrike där jag befinner mig blommar massor av snyggingar i stekande sol. Sedan gäller det att identifiera dem. Där jag bor finns ingen riktig bokhandel, tror jag, bara en tidningskiosk med böcker. På staplande franska lyckades jag i alla fall komma fram till att det jag behövde var en “Guide de fleurs mediterranee”. Har man inte bröd får man äta limpa så istället för en riktig bok hittade jag en webbvariant.

Sammetscistros, Cistus albidus

Sammetscistros, Cistus albidus

Busken på bilden är en cistros, sannolikt sammetscistros, Cistus albidus, för att bli stensäker behövs som sagt en riktig flora i bokform. Den hör hemma i västra Medelhavsområdet, tål knappast några minusgrader alls. Växer i rena stenskravlet, men verkar trivas bättre i norrsluttningar än mot söder, vilket tyder på att den vill undvika sommarens värsta solstek.

Var bilden är tagen mer exakt? Allt behöver inte berättas på en gång, vi tar det i nästa inlägg.