Trädgård à la Rosenholm

Form är allt

Hybrididegran, Taxus × media

Hybrididegran, Taxus × media

Framför vår ingång stod, när vi flyttade in för mer än femton år sedan, två vildvuxna idegranar. Frodiga var de, vilket förvånar då såväl som nu eftersom de planterats under takutsprånget. Snygga var de däremot inte, grenarna spretade i alla riktningar. Vad gör man? Självklart formklipper.

Till idegranars stora fördelar hör förövrigt att de kan beskäras precis hur kraftigt som helst, de skjuter alltid nya skott från stammen, även om det kan ta ett år eller så. Förra året hann jag inte alls klippa. Denna tidiga vår tog jag fram häcksaxen och körde igång, min dotter dök upp och ville hjälpa till. Självklart tyckte jag.

Resultatet blev över förväntan, fortfarande grön och snygg efter klippning trots att det var så länge sedan förra gången. Idegranar, inte minst hybrididegran, Taxus × media, är bästa tänkbara för formklippning och häckar.

Former är lika viktiga som färger i trädgården. Det gäller inte alls bara formklippt utan än mer växters egna former och egenskaper. Det har vi skrivit massor om i kapitlet Form i boken Växtkomposition som lagts upp på den här sajten.

Tagged on: