Trädgård à la Rosenholm

Frosten kommer!

Rödblommig hästkastanj, Aesculus carnea 'Briotii'

Rödblommig hästkastanj, Aesculus carnea ‘Briotii’

För lite över tio år sedan planterade vi en rödblommig hästkastanj, Aesculus carnea ‘Briotii’. Det kan ni läsa om i artikeln Från gräsplätt till entréträdgård. Trevligt träd som växer lite långsammare än vanliga hästkastanjer, har spretigare grenverk, vackra röda blommor och är härdig till zon 2 eller bra lägen i zon 3. Själva bor vi i halvdålig zon 3.

Det som ofta begränsar härdigheten hos träd är varma, tidiga vårar som avlöses av rejält kalla nätter. Saven har då redan stigit och barken fläks upp. Skadan på bilden måste ha uppstått för flera år sedan. Att den var så pass kraftig har jag inte märkt förrän nu, eller glömt, men antagligen har den dolts av barken de första åren. Med tiden kommer den att nästan helt repareras. Om det inte händer igen.

Men problemet är att just sådana år som i år är högrisk. Tidigare vår än såhär kan jag inte påminna mig, och många veckor framåt kan det goda vädret vändas till iskyla. Vad händer då? Svaret är att då prövas härdigheten på riktigt.

Aesculus carnea 'Briotii'

Aesculus carnea ‘Briotii’

Titta förresten också på den här bilden, en alldeles ovanligt snygg läkning av frostskada på samma träd.

Tagged on: