Trädgård à la Rosenholm

♦ Fler tips för charmig trädgård ♦

Andra delen i de seriösa, men inte alltid helt allvarliga, inläggen lika mycket avsedda att roa som att vara till nytta. Fyra gånger tretton tips, som i en kortlek. Idag är det dags för ruter, nummer två i serien.

En wigwam till barnen

En wigwam till barnen

♦ 2: Bygg en wigwam till barnen av pinnar från gammalt sly. Kul att göra tillsammans och att leka i. Bilden är från den numera, tyvärr, igenvuxna föreningsträdgården invid Ås naturbruksgymnasium utanför Östersund.

 

Klä din gamla cykel i vissnade växtrester och mossa.

Klä din gamla cykel i vissnade växtrester och mossa.

♦ 3: Skapa en trädgårdsskulptur genom att klä din gamla utrangerade cykel i vissnade växtrester och mossa. Ställ den skuggigt och vattna ibland.

Väl brukade trappstege som utomhushyllor.

Väl brukade trappstege som utomhushyllor.

♦ 4: Väl brukade trappstegar i trä är idealiska som utomhushyllor för krukväxter. Bild från garageinfarten hos Le jardin de Pierrette i orten Diebolsheim i franska Alsace.

Vanliga grå betongplattor.

Vanliga grå betongplattor.

♦ 5: Vanliga grå betongplattor är snyggt, påstå inget annat. Anledningen är enkel, eftersom de är neutrala i färgen framhävs växterna. Dessutom får de patina och blir läckrare när åren går. Låt perenner växa mot kanten och hänga över, både tjusigt och praktiskt.

Persika, Prunus persica 'Redhaven'

Persika, Prunus persica ‘Redhaven’

♦ 6: Persikoträd är inte exotiskt, eller? Jo, nog är de väldigt speciella men långt mycket härdigare än folk tror. Och växer det gör de så det knakar både i Dalarna och en bra bit upp i Norrland. Två problem får man här i kalla nord. Det ena är att frukterna inte hinner mogna på hösten, det är sortberoende. Det andra kallas krussjuka och drabbar persikor när de inte får tillräckligt med värme. Bladen skrynklar sig och blir fula tidigt på säsongen och växten försvagas. Plantera på varmt ställe och välj sorter som ‘Redhaven’, både härdig och hyggligt tålig mot krussjukan.

En låtsasbro ger intryck av vatten.

En låtsasbro ger intryck av vatten.

♦ 7: Med en låtsasbro kan man ge intryck av vatten. Samtidigt fungerar den som övergång mellan olika rum.

Helenae-ros 'Aksel Olsen'

Helenae-ros ‘Lykkefund’

♦ 8: Kraftigväxande, härdig och förnöjsam är den klängande helenae-rosen ‘Lykkefund’ som blommar som tokig under några sommarveckor. Passar speciellt bra vid uteplatsen eftersom den är nästan helt taggfri.

Magnolia 'Wada's Memory'

Magnolia ‘Wada’s Memory’

♦ 9: Magnolia är inte så svårt som man kan tro. Det finns många sorter härdiga upp till Mälardalen och flera går en bra bit upp efter Norrlandskusten. Ska stå i humusrik jord. Rotsystemen är mycket ytliga. Det innebär två saker, att man inte ska trampa runt för mycket omkring dem och att de måste stå på ställen som håller markfukten under högsommaren. Men sumpigt får det inte vara. Sorten ‘Wada’s Memory’ på bilden har exklusivt hängande blommor men är ändå både härdig och lättodlad. Blir hög och smal.

Giardino segreto

Giardino segreto

♦ 10: Att skapa en hemlig trädgård, ”giardino segreto”, är en gammal tradition som fanns redan i renässansens Italien. Ingången ska var svår att hitta, därinne får det gärna var skumt och väldigt undangömt. Fungerar lika bra på en villatomt som vid ett slott i Toscana. Bilden är tagen på Wickham Lodge som finns i orten Aylesford, Kent, England

 

Håll greve Dracula stången! Vitlök, Allium sativum.

Håll greve Dracula stången! Vitlök, Allium sativum.

♦ Knekt: Håll greve Dracula stången! Vitlök är lättodlat. Plantera tidigt på hösten och skörda mitt i sommaren året efter.

Schackspel för sommarkvällarna

Schackspel för sommarkvällarna

♦ Dam: Med svarta och vita plattor kan man åstadkomma ett äkta schackspel för sommarkvällarna. Matta motståndarens kung med ett rop som hörs över grannskapet. Stora schackpjäser finns att köpa på nätet. Bild från Träslottet i Arbrå, Hälsingland.

Trädgårdsstilleben i form av grusrutor.

Trädgårdsstilleben i form av grusrutor.

♦ Kung: Eller, förresten, gör ett trädgårdsstilleben i form av grusrutor invid uteplatsen, bara som prydnad. Piffa till med någon suckulent.

En vanlig pumpa som lysande blickfång.

En vanlig pumpa som lysande blickfång.

♦ Ess: På höstkanten kan en vanlig pumpa på en stol bli ett lysande blickfång. Har du glömt att odla, köp i butiken. Det får ingen reda på.