Trädgård à la Rosenholm

♣ En kortlek med tips för en charmig trädgård ♣

Vad gör man med lite över 50 tips för en charmig trädgård? Enkel matematik. Fyra inlägg, med tretton tips i varje. Inte sällan skrivna med glimten i ögat. Idag är det klöverkortleken som gäller.

Glanskörsbär, Prunus serrula

Glanskörsbär, Prunus serrula

♣ 2: Det ska vara snyggt på vintern också. Till det är välskapta, blanka stammar bra. Glanskörsbär Prunus serrula har en spegelblank mahognyröd bark, flerstammiga exemplar är särskilt tjusiga. Stryk gärna stammen försiktigt med handen så flagnar gammal bark och blankare skikt kommer fram. Bor man i norra Sverige kan man istället välja näverhägg, Prunus maackii.

Låt pelargonerna sprudla i en gammal träsoffa,

Låt pelargonerna sprudla i en gammal träsoffa,

♣ 3: Låt pelargonerna sprudla i en gammal träsoffa istället för på ett blombord. Plantera dem inte direkt i möbeln, naturligtvis, utan ställ dit krukor. Är det fint gammalt arvegods? Avstå hellre och undvik vattenskador.

Ett fräscht tak av lövverket från fyra träd.

Ett fräscht tak av lövverket från fyra träd.

♣ 4: Skapa ett fräscht tak till uteplatsen av lövverket från fyra stycken billiga, snabbväxande träd. Stamma upp allteftersom de växer och bind slutligen ihop topparna ovanför. Tar tid och är inte helt simpelt att utföra, men lyckas man är det väl värt besväret. Oxel kan vara ett lämpligt val, även långt norrut i Sverige.

Brudorkidé, Phalaenopsis

Brudorkidé, Phalaenopsis

♣ 5: Är du ute i trädgården så mycket att du glömmer att vattna krukväxterna inne? Inga problem, odla orkidéer på fönsterbrädan. Speciellt brudorkidé, Phalaenopsis, passar även ungkarlar och ungmör som sällan är hemma. Kom bara ihåg att inte vattna för ofta.

kameleontbuske, Actinidia kolomikta,

Kameleontbuske, Actinidia kolomikta,

♣ 6: Med en kameleontbuske, Actinidia kolomikta, som klänger efter väggen har man liksom ständig blomning utan blommor. När den väl etablerat sig efter ett par, tre år får bladen vita och rosa fält förutom de gröna. Plantor med trefärgade blad är dessutom hanar som befruktar sin honpartner minikiwi, ungefär som för påfåglar.

Vete i kanten av grönsakslandet

Vete i kanten av grönsakslandet

♣ 7: Att odla vete i kanten av grönsakslandet är en kul idé. Nyttan är högst begränsad, att tröska och mala kornen själv är svårt. Däremot är det lärorikt för både dig och barnen. Byter man till råg, havre och korn åren efter kommer alla att känna igen dem resten av livet. Planteras på höst eller vår beroende på sort och var i landet man befinner sig. En extra svårighet är att få tag i vetekorn att mylla ner, fråga någon bonde du känner om de kan avvara en burk obetat utsäde.

Rönn, Sorbus aucuparia

Rönn, Sorbus aucuparia

♣ 8: Dyker det upp rönn, Sorbus aucuparia, på din tomt så låt dem frodas. Det är alls inte ovanligt att de etablerar sig själva, men riktigt långlivade blir de sällan. Bären är vackra på hösten och håller körsbärsmalen borta från äppelträden. Rönnen på bilden är dock exceptionell, det blir de bara med bra gener, och på idealisk plats under goda år.

Plantera torktåliga, solföredragande växter torrt och gassigt.

Plantera torktåliga, solföredragande växter torrt och gassigt.

♣ 9: Plantera torktåliga, solföredragande växter torrt och gassigt, då trivs de utan daltande. Många kan till och med växa direkt i grus. Vattna under etableringen. Flytande gödning kan också göra nytta, men bara lite och när de ser ut att behöva.

Silvermartorn, Eryngium giganteum

Silvermartorn, Eryngium giganteum

♣ 10: Det som är så kul med tvååriga växter är att de själva bestämmer var de ska dyka upp nästa gång. Varje år nya överraskningar. Till de tacksamma hör silvermartorn, Eryngium giganteum. Ståtlig och silvergrå, gillar soligt och torrt och klarar sig minst upp till Mälardalsområdet.

 

Solros, Helianthus annuus

Solros, Helianthus annuus

♣ Knekt: Det finns inte mer tacksamma ettåringar än solrosor. Får de tillräckligt med näring och vatten blir de goda somrar över två meter höga med enorma, intressanta blommor. Framåt hösten blir det skrovmål för fåglarna. Man ska inte heller bli förvånad om de frösår sig och dyker upp igen året efter.

Myshörna med ett par snabbt hopkomna kuddar av juteväv och bastmattor till golv och ryggstöd.

Myshörna

♣ Dam: Balkongen kan bli fin utan dyra möbler. Gör en myshörna med ett par snabbt hopkomna kuddar av juteväv och bastmattor till golv och ryggstöd.

Avgränsa med häck

Avgränsa med häck

♣ Kung: Avgränsa med häck mellan delar av trädgården med olika användning så skapas trädgårdsrum. Men man ska inte överdriva, det finns många andra sätt att dela upp tomten på: rabatter, träd och buskar, trappor och krukor.

Använd spaden mer!

Använd spaden mer!

♣ Ess: Använd spaden mer! Trädgårdsaktiviteter som att klippa gräs, rensa, beskära och inte minst gräva ger både styrka och kondition, i vissa fall jämförbart med organiserad motionsträning. Handdriven gräsklippning och grävning kräver ungefär sex gånger så mycket energi som vila, momentant jämförbart med simning och aerobics.