Trädgård à la Rosenholm

♠ Sista charmtipsen för trädgården♠

Nu kan jag avslöja varför jag valde att presentera tipsen för en charmig trädgård i form av en kortlek uppdelad i sina färger. Jag hade 54 stycken. Genom att rensa bort ett par blev det tretton gånger fyra, vilket jag tycker blev ganska lagom. Så tänker den som både har arbetat med matematik och gillar att spela kort.

Blå aftonviol matchar gatstenarnas och staketpinnarnas kalla färgskala.

Blå aftonviol matchar gatstenarnas och staketpinnarnas kalla färgskala.

♠ 2: Någon lättskött perenn kan gärna få växa i staketet, det livar upp. Välj gärna en som matchar i färgen, som här blå aftonviol, Hesperis matronalis, mot gatstenarnas och staketpinnarnas kalla färgskala.

Regnvatten i en tunna., speciellt för växter som inte gillar kalk.

Regnvatten i en tunna., speciellt för växter som inte gillar kalk.

♠ 3: Samla regnvatten från taket i en tunna. Passar speciellt bra till växter som inte gillar kalk. Plantera en ros- och perennrabatt runt så blir det trevligt. Täck gärna så att inte något litet djur riskerar att drunkna.

Bästa golvet är gräsmatta, bästa taket blommande träd.

Bästa golvet är gräsmatta, bästa taket blommande träd.

♠ 4: Det bästa golvet för gammaldags vita utemöbler är gräsmattan. Det bästa taket är blommande träd. Gör livet lätt, njut av våren istället för att rensa mellan plattor på uteplatsen.

Vattenarrangemang: en trätunna i en annan trätunna.

Vattenarrangemang: en trätunna i en annan trätunna.

♠ 5: Ett ganska enkelt men ändå högst förtjusande vattenarrangemang är att placera en trätunna i en annan trätunna och låta vattnet sakta porla och rinna mellan dem. Pumpen sänker man ner så att den inte syns.

Undvik att kratta!

Undvik att kratta!

♠ 6: Undvik att kratta. Gräsrester kan gott ligga kvar efter klippning. Efter några dagar har de försvunnit och blivit ny näring. Också höstlöven ligger bäst där de hamnat, de döljs av grönska och försvinner ner i marken så fort våren tagit fart. Skulle lövlagren vara alldeles för tjocka, räfsa helt enkelt in dem under en buske eller i en rabatt.

Fuktig våtmarkskänsla med enkla medel.

Fuktig våtmarkskänsla med enkla medel.

♠ 7: Skapa fuktig våtmarkskänsla hemma med enkla medel. Runt det stora betongfatet slingrar sig murgrönan, i fatet är sumpväxter planterade. Passar till exempel i kanten av en uteplats.

Flätad pilkorg istället för plast.

Flätad pilkorg istället för plast.

♠ 8: Använd flätad pilkorg istället för plast för ogräsrenset. Det må vara tyngre och lite opraktiskt, men mycket hemtrevligare.

Ogräs i mattan, det får vara måtta.

Ogräs i mattan, det får vara måtta.

♠ 9: Lite ogräs i mattan är inget problem. Men det får vara måtta. Låter man maskrosor, Taraxacum officinale, ta överhanden kan det bli såhär. Snyggt i flera dagar, kanske en vecka. Sedan rena öknen, nästan bokstavligt talat. Den enda giftfria, realistiska metod som finns för att hålla borta maskrosor är att ta bort dem manuellt. Tufft men sant.

Klipp nedvissnade perenner i decimeterstora snuttar.

Klipp nedvissnade perenner i decimeterstora snuttar.

♠ 10: Ta inte bort nedvissnade perenner på hösten, låt dem stå kvar över vintern. Klipp i stället ner bit för bit i decimeterstora snuttar med häcksax eller trimmer, uppifrån och ner, under vårvintern. Snyggt blir det när tidiga lökar sticker upp mellan resterna. När våren tar fart döljs allt i bladverken, förmultnar och ger rabatten ny näring.

Mossrivare fungerar knappast heller

Mossrivare fungerar knappast heller

♠ Knekt: Att ha eller inte ha mossa i gräsmattan det är frågan? Månne lättare låta den vara än att den rivarens sting och plåga ska fördraga? Nej, över mossa kan man inte vinna. Kalkning fungerar inte, knappast mossrivare heller. Gilla läget är det lättaste, den är mjuk och skön att gå på och snygg året om. Det som fungerar bäst är vanligt gräsmattegödsel. Den gör att gräset blir starkare än mossan, förutom i den djupaste skuggan.

Måbärshäckar är härdiga långt upp i Norrlands inland.

Måbärshäckar är härdiga långt upp i Norrlands inland.

♠ Dam:  Måbärshäckar är överlägsna på flera sätt. Att de är härdiga långt upp i Norrlands inland är känt. Dessutom tål de torka bra, är skirt gröna mest hela säsongen och blommar i lime på våren. Det räcker inte med det utan de växer lagom fort så att det räcker med en klippning per säsong och håller sig täta även utan blad på vintern. Kan det vara bättre så säg?

Det finns annat att göra i en trädgård än att arbeta och arbeta.

Det finns annat att göra i en trädgård än att arbeta och arbeta.

♠ Kung: Det finns annat att göra i en trädgård än att arbeta och arbeta. Hängmatta är trots allt ett av de allra bästa sätten att tillbringa tiden. Vila lugnt medan ogräset gror. Det ordnar sig nog på nåt sätt.

Många av varje perenn tillsammans.

Många av varje perenn tillsammans.

♠ Ess: Sätt många av varje perenn tillsammans, ni har hört det förut men det är inte mindre sant för det. Det blir inte bara lättare att rensa och hålla efter, rabatterna blir mer effektfulla. Men det är lätt att säga och svårare att leva efter, man vill ju så hjärtans gärna pröva alla olika växter som finns.