Trädgård à la Rosenholm

Svarta tjurar, vita hästar och rosa flamingo − Camargue

Rosa flamingo i Camargue

Rosa flamingo i Camargue

Vid floden Rhônes utlopp i Medelhavet ligger det vilda och blöta Camargue. Nu i december då ingen ändå bryr sig om det här med trädgård (intresset brukar komma tillbaka vid jul och nyår) passar det lika bra som något annat att berätta om.

Vita hästar i Camargue

Vita hästar i Camargue

Camargues svarta tjurar

Camargues svarta tjurar

Camarque kallas den del av Sydfrankrike som ungefär ramas in av triangeln Montpellier, Arles och Marseille, i praktiken en glesbefolkad, delvis svåråtkomlig träskmark bildad av Rhônes delta. Grunda sjöar, vass, stråk av naken mark och risodlingar avlöser varandra. Djurlivet är fascinerande. För fåglar är livet närmast idealiskt. Här finns inte bara en av Europas få kolonier av rosa flamingo, de förökar sig till den graden att det anses vara ett problem.

Bisam i Camargue

Bisam i Camargue

Området är känt för sina svarta tjurar och vita hästar. I den lilla mysiga huvudorten Saintes-Maries-de-la-Mer, med bara runt 2500 innevånare, finns en tjurfäktningsarena. Utanför står en staty av den legendariska tjuren Vovo. I den typ av tjurfäktningar man har i området låter man tjurarna leva och på det sättet kan de till och med uppnå individuell berömmelse. Över de stora fälten strövar vita hästar fritt. De är inte vilda utan vilar sig i stor frihet från ridning på liknande sätt som islandshästar. Gillar man att rida ut i naturen finns hur många stall som helst att välja mellan.

Fågelmatning som i Camargue

Rovfågelmatning som i Camargue

Några kommentarer. Bilderna är tagna ungefär 1994. Att ta sig långt ut i träskmarkerna är inte helt enkelt, men för den late finns ett lättillgängligt naturreservat. Man är nästan garanterad att se intressanta djur, de flesta bilderna på den här sidan är tagna under en promenad.

Bisam, eller bisamråttor som de kallades förr, är förresten ingen råtta utan mer besläktad med hamster och sork. Personligen tycker jag de är supersöta. Mannen som matar rovfågeln är sånt man bara stöter på i den här typen av galet fågelrika områden.

Och bilden nederst, där jag rider på stranden, skäms jag för. Dels var jag överviktig och otränad, men än värre är att jag nästan står som på tårna i stigbyglarna (jag tog ridlektioner först något år senare). T-tröjan gör reklam för Riksbyggen.

Vita hästar i väntan på ryttare, Camargue

Vita hästar i väntan på ryttare, Camargue

Ridning längs stranden i Camargue

Ridning längs stranden i Camargue