Trädgård à la Rosenholm

En överlevare får rötterna i jorden

Jag måste plantera något!

Nej, det är inte på grund av något grundläggande behov av att gräva. Fysiskt arbete gillar jag, men det är ändå inte huvudanledningen. Jag behöver flera bilder till en artikel om vårplantering som har deadline om några dagar. Att det går att gräva i mitten på mars är mest råtur, marken skulle lika gärna kunna vara frusen och snötäckt. 

Fyra års förvisning för en Syringa × hyacinthiflora

Fyra års förvisning för Syringa × hyacinthiflora

Men vad ska jag plantera? Plantskolorna är tomma som brödfatet efter ett kafferep. Då kom jag att tänka på den här pingstsyrenen, Syringa × hyacinthiflora. I maj för fyra år sedan grävde jag upp den för att den mådde dåligt och inte fick plats. Egentligen skulle den slängas, men den blev av praktiska skäl nedslängd i en stor plastbunke.

Planteringssituation

Planteringssituation

På exakt det här sättet har den sedan dess stått under under bigarråträdet. Ingen jord, bara den som följde med rötterna upp. Efter att den överlevt första sommaren i glömska började vi vattna den någon enstaka gång per säsong, alltmer fascinerade av att den klarade sig. Tack vare en artikel, genom en ren tillfällighet, fick den nu chansen att åter sätta rötterna i riktig jord.

Brukar det förresten se ut såhär när ni planterar också?

 

 

 

Tagged on: