Trädgård à la Rosenholm

Hård beskärning – ojojoj!

Efter att i åratal i artiklar predikat vådan av att beskära för hårt gjorde jag i går såhär med ett träd som står på vår norra sida mot grannens tomt. Snacka om dubbelmoral, eller?

Bollpil, Salix x fragilis 'Bullata'

Bollpil, Salix x fragilis ‘Bullata’

Saken är ganska enkel. Trädet är en bollpil, Salix × fragilis ‘Bullata’. Den är inget annat en än variant av knäckepil, och är dessutom vansinnigt härdig. Vi har inte haft tid att beskära den på flera år, grannen kanske ville ha mer ljus, det är rätt årstid och jag var nyfiken på hur den ska uppföra sig, så då tog jag i nerifrån fotknölarna.  Istället för japansk beskärningssåg (de är lika bra som det sägs) fick det bli en vanlig fogsvans den här gången. Om ni tittar efter ser ni att jag såg till att bevara kvistar av olika längd och tjocklek, det brukar ge ett mer naturligt utseende.

Sekundärt beskärningsresultat

Sekundärt beskärningsresultat

Det kommer att ordna sig med bollpilen, men lova en sak. Ta inte efter, de allra flesta träd ska beskäras försiktigt, det gäller inte minst äpplen och päron förutom de känsliga Prunus-arterna plommon och körsbär.

Vad tycks om kvisthögen förresten? Rätt rejäl eller hur.

Tagged on: