Trädgård à la Rosenholm

Krakows botaniska trädgård

Vy över Krakows botaniska trädgård med manchurisk katalpa i bakgrunden

Vy över Krakows botaniska trädgård med manchurisk katalpa i bakgrunden

Krakows botaniska trädgård, Ogród Botaniczny Uniwersytetu Jagiellońskiego, är Polens äldsta, femton minuters gångväg från stadens gamla ringmur — vilken nu är parken Planty. Hör till institutionen för botanik på Jagiellonian universitetet. Finns ungefär 6000 arter och sorter, tropiskt växthus, arboretum, dammar, gångar, bänkar, rossamling, perenner. Hyggligt skyltat, men inte perfekt det är det nästan aldrig. I huvudsak välskött, ungefär som botaniska trädgårdar brukar vara. Har intressanta växtarrangemang, bättre än många andra, och ljuva miljöer.

Manchurisk katalpa, Catalpa bungei

Manchurisk katalpa, Catalpa bungei

På den här typen av anläggningar tillbringar jag många timmar under sommarhalvåren. Varför? För att bygga upp bildarkiv över arter och sorter är det huvudsakliga svaret, inspiration och ren njutning ingår också. Det är mitt arkiv av bilder som gör det möjligt att skriva artiklar om det mesta inom trädgård i stort sett när som helst. Ofta blir det flera besök på en resa, efter flera timmars fotografering blir man rejält trött och öm i kroppen. Många tusen bilder blir det snabbt. Passa på och njut av några vyer och växtporträtt från anläggningen.

Blad och barr arrangemang i Krakows botaniska trädgård inkluderande jättegunnera

Blad- och barrarrangemang i Krakows botaniska trädgård inkluderande jättegunnera i mitten

Funkior framför röd berberishäck i Krakows botaniska trädgård

Funkior framför röd berberishäck i Krakows botaniska trädgård

Trappor, Krakows botaniska trädgård

Trappor, Krakows botaniska trädgård

Gång genom arboretet i Krakows botaniska trädgård

Gång genom arboretet i Krakows botaniska trädgård

Formklippt gul idegran, Taxus baccata f. aurea

Formklippt gul idegran, Taxus baccata f. aurea

Taklök, Sempervivum 'Othello'

Taklök, Sempervivum ‘Othello’