Trädgård à la Rosenholm

Varför blommar inte waldsteinian?

Waldsteinia ternata, 13 maj 2004

Waldsteinia ternata, 13 maj 2004

Waldsteinia, Waldsteinia ternata, är en låg marktäckare som i stort sett gör det omöjligt för ogräs att etablera sig, vi har skrivit om i Marktäckande mattor. Gullgröna kallas den förövrigt också, ett mer talande namn.

Jämför de här två bilderna, båda tagna den 13 maj, den ena idag och den andra för tio år sedan. År 2004 blommade vår waldsteinia vackert, i år knappt alls. Kan det skilja på vädret, har våren varit kall eller torr eller var kanske förra sommaren soligare? Skiljer skötseln? Nej, inget av detta.

Waldsteinia ternata, 13 maj 2014

Waldsteinia ternata, 13 maj 2014

Waldsteinia breder ut sig snabbt. När den gör det blommar den längs kanterna, inne i tuvorna blir nätet av rötter kompakt och den blir mindre vital, blomningen mer återhållsam.

Och tiden har gått, ännu ett decennium passerat, och stenen sjunkit och blivit belagd med lavar.

Tagged on: