Trädgård à la Rosenholm

Så lyckas du med funkia

Jord

Näringsrik och fuktighetshållande jord som ändå är väldränerad så att det inte bildas stående vinterfukt.

Läge

Halvskugga–skugga som inte är alltför djup passar de flesta arter. Doftfunkia, Hosta plantaginea, och dess hybrider vill däremot växa på soligare ställen. Gulbladiga funkiasorter kan också växa på platser med mer sol om man ser till att de får rejält med vatten och att det inte blir för hett. Funkia gillar inte blåst.

Skötsel

Normal gödsling och vattning när joden håller på att bli torr. De utvecklas bäst och blir vackrast när de får stå orörda på en och samma växtplats under flera år. En del sorter kan behöva 3–5 år innan de når sitt mogna utseende och sin fulla storlek. Funkia är lättodlad och oftast problemfri men sniglar kan äta hål i bladen och i värsta fall nästan förstöra dem helt. Har du problem med sniglar kan det vara värt att försöka med de sorter som har tjocka läderartade blad. De är inte lika populära bland sniglar. Prova till exempel ’Sum and Substance’’ eller ’Elegans’. Snigelproblemen kan också minska om man odlar funkiorna i kruka.

Härdighet

Räknas i regel som härdiga och kan odlas i hela landet om jorden är fri från stående vinterfukt. Doftfunkian räknas dock bara som halvhärdig, vilket innebär att den brukar vara problemfri upp till zon 3–4. I hårdare klimat än så kräver den en skyddad växtplats. Obs! Funkior är sena med att komma upp ur jorden på våren så sätt inte igång och gräv i tron att de dött under vintern för det har de med största sannolikhet inte gjort.

Tillbaka