Trädgård à la Rosenholm

Blommande vårlök – på tre sätt

Text och bild: Dan Rosenholm

Knappt har sommaren gått mot sitt slut förrän det är dags att förbereda sig för våren. Låter det konstigt? Inte när det gäller lökväxter, de ska ner i marken redan när hösten står för dörren. Men det brukar vara väl värt det lilla omaket, när vintern går mot sitt slut kommer man att ge sig själv ett hjärtligt tack för den spirande prakten.

En av de stora fördelarna med vårlökar är att de kan passa nästan varsomhelst i trädgården, inte bara i rabatter. Påskliljor eller krokus i gräset är klassiskt, men det finns fler alternativ. Plantering i täta grupper i rabatten eller varför inte en tulpanäng? Välj själv, det beror på vad som passar just dig.

Vårlök i gräset

Visst är det oemotståndligt när de tidigaste lökarna sticker upp sina huvuden i den ännu gråbruna gräsmattan på våren? Hoppet om att det mot all förmodan ska komma ännu en vår och sommar är väckt. Vad ska man då tänka på för att lyckas med blommande lökar i gräsmattan?

En slående skönhet som dessutom visat sig klara av livet i en gräsmatta är anemontulpan, Tulipa praestans. Den blommar varmt röd, är tidig, låg och överlever flera år i Mellansverige. Desssutom har sorten 'Unicum' smakfullt variegerat bladverk.

En slående skönhet som dessutom visat sig klara av livet i en gräsmatta är anemontulpan, Tulipa praestans. Den blommar varmt röd, är tidig, låg och överlever flera år i Mellansverige. Desssutom har sorten ‘Unicum’ smakfullt variegerat bladverk.

Viktigast är att välja lökväxter som överlever i flera år och helst förökar sig själva. Påskliljor är en klassiker. Gammaldags sorter av Narcissus pseudonarcissus som är tåliga nog att överleva och sprida sig även en bit upp i Norrlands inland är säkra kort – till exempel ‘Golden Harvest’ och ‘Dutch Master’ brukar vara lätta att få tag i. Bäst passar påskliljor i utkanten av gräsmattan, kanske under något mindre träd där de får vissna ner i lugn och ro och samla näring. Mitt i gräsmattan fungerar tidig krokus bäst, de hinner vissna ner innan man måste ta fram gräsklipparen. Vill man ha tulpaner får man hålla sig till de tåliga botaniska arter som blommar tidigt.

Och många ska det helst vara så att det blir massverkan, snyggast blir det om man inte blandar för mycket utan håller sig till en eller två sorter. Plantera gärna oregelbundet i små grupper.

Redan innan gräsmattan börjat grönska lyser krokus upp tillvaron. En fördel med de allra tidigaste lökarna är att man kan låta dem vissna ner innan man klipper gräset.

Redan innan gräsmattan börjat grönska lyser krokus upp tillvaron. En fördel med de allra tidigaste lökarna är att man kan låta dem vissna ner innan man klipper gräset.

Lök invid lök invid lök

Med täta grupper av färgstarka lökar kan man skapa slagkraftiga rabatter som kan vara svåra att ta ögonen ifrån. Placeringen är viktig, rena lökrabatter ska stå i en miljö och jord de trivs i. Väldränerad lite grusig mark i en lätt skuggig sluttning är både snyggt och passar deras behov. Buskar eller perenner får gärna finnas i närheten och dölja blasten när blomningen väl är över. Vill man ytterligare späda på effekten kan man välja azaleor, som brukar blomma ungefär samtidigt och sedan håller sig vackert gröna hela sommaren. Sätt stora fält av varje typ – påskliljor, pingstliljor, botaniska tulpaner och pärlhyacint är effektfulla och dessutom goda överlevare när de trivs. Plantera tätt och många av varje tillsammans i grupper av olika storlek och form.

Mästerlig plantering av vårlökar vid Sofiero slott.

Mästerlig plantering av vårlökar vid Sofiero slott.

En mästerlig plantering av vårlökar finns vid Sofiero slott utanför Helsingborg. Mellan påsk- och pingstliljor i vitt och gult står pärlhyacint, Muscari botryoides, i stora fält. Enstaka kejsarkronor, Fritillaria imperialis, sticker upp. Genom att det finns en viss oregelbundenhet i grupperna och att samma typ av lök återkommer på olika ställen ser det naturligt ut trots att det är så tätt. Det är omöjligt att inte bli glad när man ser något så lyckat.

Tulpanängen
En mästerskapsmedalj i att matcha tulpaner borde Gunilla Bremer i Västerås få. Med påfyllning av nya lökar varje år har hon skapat denna härligt ordnade oordning.

En mästerskapsmedalj i att matcha tulpaner borde Gunilla Bremer i Västerås få. Med påfyllning av nya lökar varje år har hon skapat denna härligt ordnade oordning.

Skapa en tulpanäng genom att blanda mängder av färggranna tulpaner av olika sorter. Skälet att använda just sådana är enkelt, de finns i så många färger och former att den ljuvaste kökkenmödding kan skapas, Metoden är rakt på. Välj ut ett antal sorter som matchar varandra hyggligt i färg och blommar ungefär samtidigt. Plantera lite som det faller sig, gärna i en rabatt som täcks av annan växtlighet när sommaren kommer. Fyll på med nya matchande lökar varje år. Förädlade tulpaner brukar bara klarar sig något år, de ruttnar lätt bort under sommarregnen. Med åren får man sin alldeles egna komposition, lite olika varje år.

Precis lagom till valborgsmässofirandet blommar blandade tulpaner i mängder på Lunds botaniska trädgård.

Precis lagom till valborgsmässofirandet blommar blandade tulpaner i mängder på Lunds botaniska trädgård.

Sju råd för lökplantering