Trädgård à la Rosenholm

Påskliljor och en julros

Läckert blekgul är den lite äldre sorten 'Binkie', som registrerades i Australien före 1938. Då som nu kommer många nya sorter från Australien och Nya Zeeland.

Läckert blekgul är ‘Binkie’, som registrerades i Australien före 1938. Då som nu kommer många nya sorter från Australien och Nya Zeeland.

Det är fantastiskt när det blommar tidigt på våren efter en lång grå och kall vinter. Men det är svårt att välja mellan olika växter. Därför ska man fråga de som vet. Låt dig inspireras av några av de narcisser och andra vårblommor som Klaas och Bodil van der Geest rekommenderar.

'Matador' ger mer än en blomma per stjälk. Den egenskapen har den ärvt av en trädgårdstazett, en normalt sett är en icke härdig grupp av narcisser. Den andre föräldern är en pingstlilja, vilket syns på blomman.

‘Matador’ ger mer än en blomma per stjälk. Den egenskapen har den ärvt av en trädgårdstazett, en normalt sett är en icke härdig grupp av narcisser. Den andre föräldern är en pingstlilja, vilket syns på blomman.

Cyclamineusnarcissen 'Jenny' är anspråkslös, väldoftande, blommar länge, förökar sig bra och passar både i rabatt och på naturtomten.

Cyclamineusnarcissen ‘Jenny’ är anspråkslös, väldoftande, blommar länge, förökar sig bra och passar både i rabatt och på naturtomten.

Upprättväxande, stabil och med varmt färgade blommor är påskliljan 'Camelot'. Bladverket är stiligt blåaktigt,

Upprättväxande, stabil och med varmt färgade blommor är påskliljan ‘Camelot’. Bladverket är stiligt blåaktigt,

Det är inte alltid så lätt att få tag i speciella sorter av påskliljor, och de kan försvinna från marknaden lika fort som de dök upp. Det gäller inte sorten 'Ice Follies' som är vanlig, lätt att odla och dessutom snygg.

Det är inte alltid så lätt att få tag i speciella sorter av påskliljor, och de kan försvinna från marknaden lika fort som de dök upp. Det gäller inte sorten ‘Ice Follies’ som är vanlig, lätt att odla och dessutom snygg.

I den södra delen av landet passar julrosor som Helleborus × hybridus 'Picotee' utmärkt tillsammans med påskliljor. Gillar näringsrik jord, gärna i lövmassan under ett träd.

I den södra delen av landet passar julrosor som Helleborus × hybridus ‘Picotee’ utmärkt tillsammans med påskliljor. Gillar näringsrik jord, gärna i lövmassan under ett träd.

Tre trädgårdar – efter pensionen