Trädgård à la Rosenholm

Så lyckas du med astilbe

Jord

Det är viktigt att jorden är fuktighetshållande för astilbens grunda rotsystem behöver mycket vatten. Sedan ska det vara gott om näring och humus också. Stor plymastilbe, Astilbe chinensis var. taquetii, tål torka bättre än andra astilbearter och utvecklas bra i de flesta jordar så länge de inte är alltför torra och näringsfattiga.

Läge

Man brukar säga att astilbe ska odlas i sol–halvskugga. I soliga lägen får man bättre blomning men också ett ökat vattenbehov vilket kan bli kämpigt att tillgodose om inte plantorna står invid vatten eller i där det naturligt finns mycket fukt i marken. Själv tycker jag att det fungerar bäst att odla dem i halvskugga eftersom risken för torka då blir mindre. Astilbe överlever även i skugga men blomningen blir sparsammare och den växer sämre.

Skötsel

Vattna vid torka. De har stadiga stjälkar och inte ens de högväxta sorterna brukar behöva någon uppbindning.

Härdighet

Astilbe chinensis var. taquetii, Astilbe arendsii-, chinensis- och crispa-grupperna räknas som härdiga och kan odlas även långt upp i Norrland om växtplatsen är fri från stående vinterfukt. Astilbe simplicifolia-, japonica- och thunbergii-grupperna är halvhärdiga och brukar vara problemfria åtminstone upp till zon 3–4.

Observera!

Astilbe tittar upp sent på våren så det är lätt hänt att man kan missta sig och tro att de dött under vintern fast de inte har det.

Tillbaka